Monday, April 11, 2011

Catatan perjalanan...belajarlah dari alam

Assalamualaikum.....
Salam sejahtera buat sahabat-sahabat semua....

Sedar tak sedar dah hampir sebulan entri terdahulu ditulis...
Kali ini penat jugak memerah-memerah otak memikirkan apakah next entry...bukan kerana tiada idea..tapi terlebih idea sudah..terlalu banyak perkara yang berlegar dan bermain-main di minda ni sampai jadi berserabut akhirnya..huhu ...ehm...tiada idea pun salah..banyak idea sangat pun susah...itulah lemahnya manusia...Allahu Akbar!!
Well.....mana nak mula ni....??
ehmm..rasa-rasanya..kali ni nak cerita tentang pengalaman bercuti-cuti Malaysia akhir Mac 2011 yang lalu...kunjungan kali kedua ke Bandar Kota Kinabalu...percutian yang sudah dirancang oleh suami dari tahun 2010 lagi.....yelahkan..nak ti ket murah punya pasal...pastunya...lagi nak dijadikan cerita.... masa booking tu hanya untuk kami berempat sahaja...tuptap..sebulan lepas tu disahkan mengandung..alahai..takkan nak tinggal baby kan...so..selamat je bersalin...lepas je daftar nama si baby...terus booking pulak tiket untuk dia....jadilah tiket dia paling mahal...takpelah..janji dapat pergi bersama-sama....:)


Kenapa tak tinggal je baby tu? whattt??? tinggal baby...?? huhu...aku lebih rela tak pergi dari meninggalkan baby...
ehm..sesungguhya..sejak mempunyai anak..baik dari seorang anak..hinggalah ke angka tiga ni..kami suami isteri tak pernah lagilah pergi bercuti ke mana-mana tanpa anak-anak...susah ke apa ke...anak-anak mesti dibawa bersama...ehmm ..tak sanggup rasanya nak tinggalkan anak-anak untuk semata-mata enjoy husband and wife...isyy...memang tak sanggup..hinggakan kadang-kadang terpikir gak macamanalah ada kawan-kawan yang boleh ke sana-ke mari tanpa anak-anak...kerana aku memang tak mampu melakukan begitu...mungkin kesan dari fully breastfeeding kot...rasa kasih dan sayang untuk anak-anak tu terlebih-lebih....family togetherness!!


Okey...berbalik kepada percutian kali ini..awal-awal lagi aku dah mind setting yang percutian kali ini adalah semata-mata nak pergi berjalan-jalan..tadabbur alam...bukan macam percutian yang sebelum ni..gila shopping....so mind setting kali ni...no shopping-shopping....lagipun dah banyak dah brooch mutiara dalam koleksi...:)

So..we all berangkat pada hari Jumaat petang...si Sofiyyah punyalah seronok dapat naik kapal terbang....Yelah..1st time dia naik kapal terbang masa umur dia setahun lebih..tak berapa faham sangat masa tu..berbeza sekarang ni..dia dah makin besar...so..duduk je dalam kapal muka dia punyalah berseri-seri..sibuk tanya bila aeroplane nak jalan...tak sabar-sabar..


Sofwah, Sofiyyah dan Rayyan




muka piyah yang berseri dan happy sebab dapat naik kapal terbang

tapinya..bila kapal start je bergerak dan nak 'take off'..muka dia dah start cuak giler...nak gelak pun ada..kesian pun ada....hasilnya...baru 15 minit di awanan..Sofiyyah dah cakap tak nak dah naik kapal terbang...aduhai...camne nak balik nanti ni?? haru....

Kami sampai ke KK setelah di awanan selama 2 jam 45 minit...penerbangan delayed disebabkan dek cuaca yang kurag baik...Alhamdulillah sampai je di airport..tuan kereta sewa dah menunggu...selepas selesai urusan pembayaran..kami terus ke King Park Hotel....Alhamdulillah...bilik hotelnya selesa untuk kami sekeluarga....so..usai solat dan memandikan anak-anak..kami keluar untuk makan malam..perut dah berdondang sayang..destinasi makan malam kami adalh ke pasar malam berdekatan dengan bazar Filipina... Menunye?? ehm...apalagilah....seafood....rambang mata melihat seafood yang segar2....makan besar jugak kami malam tu..ikan..sotong..udang...tupun belum sampai RM50...aduh...syok betul..kalau di Sepang ni..mau dah beratus...:)

selesai makan..kami berjalan-jalan di night market berdekatan...tiada apa yang dibeli sekadar berjalan untuk beri masa makanan hadam sebelum pulang ke hotel....so..dalam jam 10 malam kami dah kembali ke hotel untuk berehat...bersedia utuk perjalanan seterusnya pada hari esok....

so...untuk berkongsi kisah kami seterusnya...tunggu next entri ye.....insya Allah...:)